Leiderschap

We begeleidden een MT dat zich wilde bekwamen in het wendbaar maken van hun teams. Het enthousiasme waarmee men het leiderschapsprogramma begon maakte plaats voor twijfel. De directeur: “Ik wil ze faciliteren in het nemen van eigenaarschap.” Een manager stond op en stelde hardop de gewetensvraag: “Wil je dat echt en wil je daar zelf ook wat voor doen?” Een andere manager vroeg zich hardop af: “Wil ík dat wel?”

Eigenaarschap, hoe dan?

Bewustzijn daalde neer wat het werkelijk betekent om zelf ook aan de bak te moeten. “Dit is andere koek…” Na een korte stilte ontstond een gesprek dat nog niet eerder had plaats gevonden. 

Manager A: “Het initiatief tot dit leiderschapsprogramma komt niet uit mijn koker. Mijn team draait net lekker nu. Ik heb eigenlijk geen zin om het anders te doen.”

Manager B: ”Is je team dan wendbaar genoeg?”

Manager C: “Niemands team is wendbaar genoeg, daarom zitten we hier. Maar ik snap A ook. We hebben al genoeg op ons bordje om alles draaiende te houden.”

Directeur: “Precies daarom!” Dáár moeten we iets aan doen. En ja, dat begint bij onszelf, bij mijzelf. Ik ben bereid in de spiegel te kijken en nodig jullie uit met me mee te kijken.”

Manager A: “Voor jou is dat misschien gemakkelijker dan voor mij. Ik sta midden in de klei van de operationele shit.”

Ik als mezelf, ik als MT-lid, ik als leidinggevende

Aan het eind van de bijeenkomst was niet iedereen klaar om oprecht gemotiveerd het leiderschapsprogramma te vervolgen. We vroegen thuis over de volgende vragen na te denken:

  1. Hoe ervaar je jouw eigen zelfsturing in dit MT, en in je eigen team?
  2. Hoeveel ruimte voel je om je deskundigheid in te zetten?
  3. Hoe lukt het hier om vanuit je eigen waarden van betekenis te zijn?

Met de organisatie, met mezelf, met mijn team

Tijdens de volgende bijeenkomst werden de antwoorden gedeeld. Men was verrast elkaar op een ander vlak te leren kennen. “Hier hebben we het eigenlijk nooit over.” “Ik herken veel in wat anderen zeggen, dat had ik niet verwacht.”

Het leidde ertoe dat elk MT-lid ‘opnieuw’ instapte in dit leiderschapsprogramma. Nu vanuit verbinding met de ware bedoeling van de organisatie, voorbij al het operationele gedoe. Waarbij eigenaarschap bij iedereen en in alle lagen van de organisatie tot ontwikkeling kon komen. Eentje waarin ruimte was een eigen beweging richting wendbaarheid te maken.

Geloof jij dat de wereld beter wordt als
jouw organisatie platter leert werken?

Meer leert samenwerken op basis van gelijkwaardigheid? Draai je het liefst de boel om: van span of control naar span over support? Met leiders die zich onderdeel voelen van hun teams? Heb je het gevoel dat er anders wijsheid en talent onbenut blijft? Dan willen we je graag ontmoeten!