Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken

Ook zo moe van brandjes blussen?

Iedere leidinggevende is blij als hij of zij problemen op kan lossen. Dat geeft een voldaan gevoel. Voordat je het weet is echter je hele agenda gevuld met het oplossen van grote en kleine problemen en verzucht je nergens aan toe te komen. Daarbij verzucht je dan ook nog dat sommige van je mensen zo onzelfstandig zijn.
Als jij er niet bent…

Oplossingsgericht werken zet anderen voorop

Met oplossingsgericht werken wordt iets anders bedoeld dan efficiënt brandjes blussen. De eerste stap is stoppen met het oplossen van andermans problemen. Ook stop je met voor de troepen uitlopen, goed bedoelde adviezen geven en uitleggen hoe iemand zijn werk het beste aan kan pakken.

Typerend voor een benadering via oplossingsgericht werken is “leading from one step behind.” Je helpt jouw medewerkers zélf te ontdekken wat ze nodig hebben om de gestelde doelen te realiseren.
Als een medewerker zich met een probleem meldt, focus je niet op hoe dit heeft kunnen gebeuren, wat er wanneer, met wie en waarom mis is gegaan. Je richt je juist op wat de ander in plaats van dit probleem voor ogen heeft. Vervolgens laat je de medewerker ideeën opdoen voor de eerste stap richting het gewenste doel.

Hoe?

Je zorgt ervoor dat de ander sterktes, eerdere successen en positieve uitzonderingen op het probleem benut om ideeën op te doen voor de eerstvolgende stap voorwaarts. Als de medewerker zelf ontdekt heeft wat die eerste kleine stap richting het doel is, zit jouw taak er op dat moment op.
Het draaiwiel is in beweging.

Effect is dat de medewerker zich toenemend expert voelt van zijn eigen professie en zich ook als zodanig gaat gedragen. Zelf verantwoordelijkheid nemen, veerkrachtig omgaan met tegenslagen en steeds vaker zelfstandig, creatief oplossingen genereren zijn een vanzelfsprekend vervolg. Voordat je het weet heb je een team vol daadkrachtige medewerkers die met plezier werken en resultaten boeken.

En wat betekent dit voor de leidinggevende?

Tijd! Je komt eindelijk toe aan wat belangrijk is: oplossingsgericht resultaten boeken voor je organisatie!