Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie

Lichaamstaal liegt niet

Non-verbale communicatie is de taal van je lichaam. Als je gelooft wat iemand zegt dan beoordeel je, bewust en onbewust, dat wat hij zegt klopt met wat hij uitstraalt. Je denkt bijvoorbeeld: “Hij zegt dat wel, maar bedoelt hij dat ook?” Bij die inschatting weeg je de non-verbale communicatie vele malen zwaarder. Sterker nog, de beweging die voor de woorden komt zie je als meer betrouwbaar dan de woorden zelf. Kijk maar eens bewust naar de subtiele beweging die iemand maakt voordat hij antwoord geeft.

In het maken van afspraken willen we eerst zien, dan geloven. De mens is nu eenmaal zeer betrouwbaar in wat hij doet, helaas minder in wat hij zegt.

Naast dat jouw lichaam jouw taal spreekt in contact met anderen geeft het je signalen die nuttig zijn voor de beslissingen die je neemt. Je kunt erop vertrouwen dat jouw onderbuikgevoel en dat waar je hart naar uitgaat waardevolle informatie oplevert die je brengen waar je wilt zijn. Luister naar je lichaam. Het zegt genoeg.

Om geloofwaardig te zijn en de juiste beslissingen te nemen is het van belang om dicht bij jezelf te blijven. Maar wat is ‘bij jezelf blijven’ eigenlijk? En hoe doe je dat?

Non-verbale communicatie in de praktijk

Als het gaat om non-verbale communicatie leren wij deelnemers om het ‘bij jezelf blijven’ letterlijk te nemen. Je bent je gewaar van je eigen lichaam. Zowel als je door de gang loopt, een e-mail stuurt of overleg voert. Altijd. Dat klinkt gemakkelijk, maar de uitvoering is knap lastig. We zien zelfs managers die privé veel aandacht aan hun lichaam besteden (sporten, yoga, meditatie) maar hun lichaam op het werk slechts benutten als vervoersmiddel naar het volgende overleg.

Natuurlijk is het goed om je lichaam te verzorgen. Het is gezond. Maar dat is iets anders als leren je lichaam te raadplegen in het werk dat je doet.
Toch is het mogelijk dat je bij alles wat je doet en zegt, jezelf bewust bent van je lichaam. Je non-verbale communicatie zal daardoor synchroon zijn met je verbale communicatie,

Oefening in bewustzijn van non-verbale communicatie baart kunst. De bodyscan van je tenen tot je kruin, die je kan doen om in slaap te vallen, kun je ook achter je computer doen.
Een mantra die je gebruikt in je meditatie kun je ook in een gesprek op de achtergrond blijven herhalen. Het maakt je lichaam alert en ontspannen. Het lichaam brengt je in het hier en nu, in de realiteit. Je wordt er geloofwaardig van en je maakt reële beslissingen.

non-verbale-communicatie-488x327-7317348

Binnen het lichaam zijn er verschillende gebieden waar verschillende intenties zijn opgeslagen. Je klinkt anders als je je hart laat spreken in plaats van als je jouw buik of hoofd laat spreken.
De verschillende gebieden hoor je terug in onze taal. Mart Smeets roept: “Hij haalt het uit het eelt van zijn tenen”. Annie Lennox zingt: “Angels, playing with my hart.”

In bovenstaande afbeelding zie je informatie over de verschillende gebieden in je lichaam. Je kunt met je aandacht naar deze lichaamsgebieden toe gaan om informatie te krijgen en/of om deze informatie om te zetten in non-verbale communicatie.