Mindfulness – Rust in je hoofd

Mindfulness training Utrecht

Wat is mindfulness?

Tegenwoordig is de kans groot dat je de term ‘mindfulness’ al vaker hebt gehoord. Maar wat is het nu precies? Jon Kabat-Zinn is wetenschapper en de grondlegger. Hij opende ongeveer dertig jaar geleden een therapeutische meditatiepraktijk waarin mindfulness centraal stond. Zijn definitie is: “Mindfulness betekent het reguleren van je aandacht op het heden en zonder oordeel”. Het is een staat van actieve aandacht op het heden. Je observeert je gedachten en gevoelens van een afstand, zonder te oordelen of ze goed of slecht zijn.

Hoe werkt het?

Door mindfulness kun je je geest trainen. Je kunt oefenen om aandachtig aanwezig te zijn in het heden in plaats van dat je steeds meegesleept wordt door gedachten en gevoelens over het verleden en de toekomst.

De geest van de mens dwaalt door allerlei gedachten. Dit kunnen bijvoorbeeld gedachten van boosheid, verlangen, depressie, stress en zelfmedelijden zijn. Deze gedachten zijn meestal gericht op het verleden of de toekomst. Het verleden bestaat niet meer en de toekomst is slechts een verbeelding, tot het daadwerkelijk gebeurt. Het moment dat we écht kunnen ervaren is het huidige moment. Dus met mindfulness richten we ons op het hier en nu.

Dit betekent niet dat er niet gedacht mag worden aan het verleden of de toekomst. Maar wanneer dit gebeurt dan doe je dit met aandacht. Je bent jezelf er dus bewust van dat je op dat moment denkt aan het verleden of de toekomst.

De kracht van mindfulness

Mindfulness zorgt voor rust in je hoofd. Je leert erdoor helder en objectief je gedachten en gevoelens waar te nemen zonder erover te oordelen. Hierdoor wordt je steeds minder vaak meegesleept door gedachten en gevoelens over het verleden en de toekomst.
Het begint allemaal met bewustwording. Je gaat zien dat je een keuze hebt op hoe je reageert op een situatie, gevoel of gedachte. Mindfulness geeft je hierdoor ook een gevoel van vrijheid en ruimte.