Generatie y op de werkvloer

Generatie y

Wie is de generatie y?

De nieuwste generatie op de werkvloer wordt ook wel generatie Y genoemd. De generaties die al langer aanwezig zijn op de werkvloer zijn de babyboomers en generatie x. Generatie y wordt toegeschreven aan de periode van 1980 tot 2000. Mensen uit deze nieuwe generatie zijn opgegroeid met technologie. De digitale wereld is voor hen in vergelijking met de babyboomers geen nieuwe wereld. Generatie y is sterk vertegenwoordigd op social media en zijn altijd online. Dit heeft sterk invloed op hun werkwijze binnen organisaties.

Eigenschappen van deze generatie

In tegenstelling tot de andere generaties is werken voor generatie y een belangrijk deel van het leven geworden in plaats van een manier om in levensonderhoud te voorzien. Betekenisvol werk is voor generatie y over het algemeen belangrijker dan het salaris. Deze generatie wil een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ze willen weten waarom een taak wordt uitgevoerd, zodat hogere doelen en drijfveren duidelijk worden.

Verder streven ze naar flexibiliteit. Door het feit dat iedereen altijd online kan zijn is het in hun ogen niet meer noodzakelijk om altijd aanwezig te zijn. Werknemers uit deze generatie vinden het onzin om tot vijf uur aanwezig te moeten zijn wanneer ze bijvoorbeeld vanaf drie uur niet meer productief werken. Ze geven dan de voorkeur om naar huis te gaan en s ’avonds nog even verder te werken. deze generatie richt zich liever op het resultaat dan op tijd.

Daarnaast hebben werknemers uit generatie y veel behoeften aan feedback. Ze willen graag horen wat men van hen vindt. En niet slechts een keer per jaar een functioneringsgesprek. Als laatste durven ze eerder hun dromen te volgen en dingen te doen waar hun passie en talenten liggen.

Leidinggeven aan generatie y

Werknemers uit generatie y krijgen vaak leiding van mensen afkomstig uit de vorige generaties. Dit kan voor moeilijkheden zorgen omdat de y-generatie andere waarden en behoeften heeft dan de babyboomers of de x-generatie. Hierdoor is het belangrijk dat leidinggevenden generatie y leren begrijpen en optimaal kunnen inzetten.

Een werknemer uit generatie y heeft behoefte aan aanmoediging in plaats van controle. De nieuwe generatie gelooft dat constant toezicht op taken een negatieve invloed heeft op de samenwerking en het resultaat. Ze functioneren het best wanneer doelstellingen en verwachtingen helder zijn en ze vertrouwen en vrijheid van de leidinggevende krijgen om de taak uit te voeren.

De volgende video geeft een beeld van de verschillen tussen de drie generaties: de babyboomers, x-generatie en y-generatie. Het gaat om het feit wat voor deze generaties succes betekent en waarom dit ontstaan is: de nieuwe generatie.