De dramadriehoek, wie zit er niet in?

Dramadriehoek en winnaarsdriehoek

De dramadriehoek

I don’t like mondays

Het is maandag en vandaag werken Marianne en Linda samen aan een nieuw project. Marianne werkt al 14 jaar bij dit bedrijf en heeft al veel vergelijkbare projecten op haar naam staan. Voor Linda is het allemaal wat nieuwer, zij werkt sinds 5 maanden in dit team. Het is tien uur en Linda is geconcentreerd aan de slag met het maken van de projectplanning. Marianne is ondertussen bezig met de begroting. Linda zucht hoorbaar.

Marianne: Lukt het Linda?
Linda: Jawel hoor, ik moet alleen even uitzoeken hoe ik het allemaal overzichtelijk in het schema krijg en Excel werkt niet echt mee.
Marianne: Wacht maar, ik kijk wel even met je mee.

Marianne neemt de muis over van Linda en gaat aan de slag.

Linda: Jeetje, wat doe je dat snel… Ik ben echt een kluns met dit soort dingen!

Even later staat Marianne met collega Johan bij het koffiezetapparaat.

Marianne: Het is er niet veel beter op geworden sinds Linda er is. Ik moet nu dubbel zoveel werk doen. Ik heb haar nou al zo vaak voorgedaan hoe ze met Excel moet werken en ze snapt er nog steeds niks van. Ik denk niet dat het ooit nog wat gaat worden met haar.
Johan: Ze is inderdaad erg traag van begrip. Ik begrijp ook niet dat Marcel dat niet gezien heeft toen hij haar aannam. En ik begrijp al helemaal niet dat hij haar contract wil gaan verlengen…

Die middag na afloop van een werkoverleg rondom het project:

Marcel: Hoe gaat het met je Linda? Heb je het naar je zin?
Linda: Jawel, zeker wel. Ik vind het alleen soms lastig dat Marianne steeds alles van me overneemt. Ik krijg geen enkele kans om het zelf te leren. Ze is nogal een control freak.
Marcel: Ja, dat ken ik van Marianne. Ik zal morgen eens met haar gaan praten…

dramadriehoek-en-winnaarsdriehoek-488x316-7809858

Marianne, Linda, Johan en Marcel bevinden zich in de dramadriehoek (Karpman, 1968). De dramadriehoek is een relatief eenvoudig te gebruiken model, dat inzicht geeft in het ontstaan van “drama” in communicatie. De dramadriehoek bestaat uit drie rollen: de aanklager, het slachtoffer en de redder. De intentie van iedere rol is goed, maar de uitwerking kan desastreus zijn. De dramadriehoek helpt je om inzicht te krijgen in de patronen die er zijn ontstaan in bijvoorbeeld de communicatie in een team en hoe je daar uit kunt stappen.

Gelukkig is er morgen weer een dag voor Marianne, Linda, Johan en Marcel.