Dienend leiderschap

Dienend leiderschap

Wat is dienend leiderschap?

Dienend leiderschap is leiderschap waarbij leidinggevenden zich dienstbaar opstellen. Ze stellen zich in dienst van de mensen op de werkvloer. Ze richten zich op het bevorderen van het gemeenschapsgevoel en de persoonlijke groei van hun werknemers. Dienend leiderschap is niet gebaseerd op hiërarchie en macht, maar op de bewustwording en ontwikkeling van werknemers. Ze streven niet naar geld en bezit maar naar gelijkheid en openheid.

Dienend leiderschap wordt wel eens gezien als een softe manier van leidinggeven, omdat het zich niet richt op autoriteit. Een dienende leider doet wat nodig is in het belang van de organisatie en de werknemers. Een goed dienend leider is als persoon in balans. Zijn handelingen zijn niet ego-gedreven maar dienen het grotere geheel. Dienend leiderschap is oorspronkelijk ontwikkeld door Robert Greenleaf. Hij noemt tien kenmerken die iemand tot een goede dienende leider maakt.

Het resultaat van dienend leiderschap

Een dienend leider is in staat een veilige leeromgeving voor anderen te creëren; een omgeving waarin iemand kan groeien en optimaal functioneren. Werknemers hoeven zich niet druk te maken over hun sociale veiligheid of te twijfelen aan de bedoeling van hun leider. Het vertrouwen dat een dienende leider creëert is essentieel voor het goed functioneren van werknemers.

Wat dienende leiders begrijpen is dat de kennis, ervaring, inzet, creativiteit en betrokkenheid van werknemers het belangrijkste kapitaal voor een organisatie is. En dit merken de klanten van de organisatie ook. Dienend leiderschap heeft als doel werknemers zo veel mogelijk te laten groeien. Ze leren in hun kracht te staan waardoor ze met nieuwe creatieve ideeën komen, beter gaan samenwerken en al hun talenten inzetten. Dienend leiderschap is de sleutel tot een gezonde organisatie met tevreden werknemers en, nog belangrijker, tevreden klanten.

Het programma Tegenlicht heeft een reportage gemaakt over Ricardo Semler. Zijn zakelijke succes is gebaseerd op het geluk van zijn werknemers. Zijn manier van leidinggeven is vergelijkbaar met het dienend leiderschap. Het betreft de volgende reportage: de kapitale kracht van geluk.